Norra Cypern

Cyperns kök

Cyperns kök

Det finns många influenser i dagens Norra Cypern rätter , som tar sina rötter från länder som Turkiet, Grekland, Libanon, Frankrike, Italien och Syrien.

 

Traditionella måltider börja med varma och kalla smårätter som kallas meze följt av fisk eller kött - kebab.

 

Meze erbjuder stort utbud av små bitar såsom kalla grönsaker, sallader, humus, cigaraborek (ost och mynta insvept i Degblad och stekt) ostar, oliver, bönor i såser etc.

 

I området i närheten finns det flera olika typer av kebab-vilket betyder grillade eller ugn kokt kött. Den mest kända är seftali kebab, ett slags lokala korv, små och kryddig. Kebab Special kan vara antingen kyckling eller lamm.

 

En annan populär måltid kallas Kleftico kebab är det lamm med potatis långsamt kokta i en lerugn.

 

Vi bör inte glömma färsk fisk som också är populära. Färsk fisk är smör, kokt eller grillad.

 

Berömda Cypern ost Helim, full fat och mjuk ost som tillverkas från får eller getmjölk mjölk. Helim kan serveras grillad eller färsk. Grillade helim har en mycket speciell smak och är en traditionell måltid.

 

Yoghurt är viktigt för cypriotiska rätter. Tjock och krämig läggs det till kött, grönsaker, såser, kebab, sallader. Ayran, en yoghurt drink med mynta, är också mycket populära.

 

Salads, alla slags dem, serveras med alla måltider.  Olivolja, citron, salt och peppar (vitlök om önskas) är gemensamma förband för sallad.

 

Olika slags grönsaksrätter är mycket populära. En specialitet som finns är Molohia, en gröna bladgrönsaker grönsaker liknar spenat. Det är oftast kokt med kyckling eller kött. Uppstoppad pumpa blommor kallas Dolmagör en mycket speciell och läcker måltid. Efter huvudrätten serveras turkiska kaffe eller te.

 

Turkiskt kaffe är en del av vardagen över Norra Cypern, det introducerades till västern av de ottomanska turkarna i femtonde århundradet. Idag är det mycket populärt över hela världen. Kaffebönor för turkiskt kaffe är mals till ett fint pulver och sedan kokas tillsammans med sockerproducerande en tjock grädde på toppen. Turkiskt kaffe serveras i små kaffekoppar och den kan avnjutas på tre sätt; sade, vilket innebär att det är osötad, orta, vilket innebär är medium sweet, och sekerli, som är sött.  Du tillfrågas hur du gillar det innan det serveras.

 

Populära desserter är turkiska läckerheter, Baklava(söta bakverk), Lokma (friterad mini 'munkar') eller en tallrik med färsk frukt.

 

 

 

Landmärke Estates ansvarsfriskrivning

Medan information inom denna webbplats uppdateras regelbundet, är ingen garanti tanke på att information som tillhandahålls på denna webbplats kommer att vara korrekt, fullständig eller aktuell.

Allt material tillhandahålls endast för allmän information och utgör inte någon juridisk eller annan professionell rådgivning om varje ämne.  Landmärke accepterar inte något ansvar för eventuella förluster som kan uppstå från förlitan på information som finns på denna webbplats.