Norra Cypern

Lite om norra Cypern

Lite om norra Cypern

Norra Cypern - platsen för dig?

 

Föreställ dig en plats där sommaren är lång och vintern är mild och kort. Ett land med en lång historia format av forntida civilisationer, ändå fullt av moderna attraktioner ... Tänk dig ett land med stora delar orörd natur och tomma stränder ... En plats där artighet och gästfrihet förväntas, där ung kärlek spirar likväl som respekten för de äldre ... ett land med ringa brottslighet ...

Detta är Norra Cypern, en litet land som är på väg att lämna decennier av politisk isolering för att bli en magnet för mellaneuropéer och skandinaver som söker medelhavsområdet ”som det brukade vara”.

Norra Cypern eller för att använda det officiella namnet: Turkiska Republiken - Norra Cypern (TRNC) är den turkcypriotiska delen av ön som har varit skild från den grekcypriotiska södra sedan 1974. Med EU-pass kan du resa fritt mellan de två länderna.

Långt innan ordet 'semester' uppfanns var Cypern ett resmål för många andra nationaliteter. Greker, romare, araber, venetianare, ottomanerna och britterna har alla styrt ön. De har alla har satt sin prägel på landskapet, arkitekturen, kulturen och maten på denna fantastiska ö.

 

Gör en historisk vandring på Norra Cypern. Gå runt ruinerna på Salamis och föreställ dig att du är en romare på väg till marknaden. Föreställ dig att 'Othello' förbereder sig för att slåss mot turkiska flottan när du står på den venetianska muren i Famagusta. Föreställ dig att du äter middag under Bellapais Abbeys upplysta murar - ett världsarv, och en trädgård vårdad av munkar för 900 år sedan. I Kyrenia Castle hittar du världens äldsta skeppsvrak, ett litet handelsfartyg som transporterade vin och oliver och sjönk strax utanför hamnen 300 F.Kr.

 

I Kyrenia gamla hamn, har de gamla lagerlokalerna där medelhavets “guld” Johannesbrödet lagrades, renoverats. De inhyser nu små barer och fiskrestauranger där man kan sitta och äta men viktigast av allt, umgås! På andra håll kan du äta i stil på femstjärniga internationella hotell och restauranger. Det genuina hittar du bland tavernor som serverar hemlagade mat.

 

Om du har en mer aktiv livsstil finns det bland annat dykning, fiske, cykling, bergsvandring, skärmflygning och många andra sporter att välja bland på Norra Cypern. Vi har en golfbana av världsklass - Korineum 18-hålsbana, ett fritidscenter med bowlingbanor och många gym med hi-tech maskiner. Har du fortfarande lite energi kvar kan du fortsätta på en nattklubb eller på en dansbana - eller vad sägs om att spela James Bond för en kväll genom att besöka ett kasino?

 

Många nya motortrafikleder har nyligen byggts. De förbinder öst- och västkusten och Karpazhalvön ligger nu inom räckhåll. Karpas mäktiga landskap är hem för vilda åsnor, sköldpaddsstränder och bjuder på ett sällsynt fågel- och växtliv. Vid vägen dit passerar du den fantastiska - Karpaz Gate Marina, en mångmiljonanläggning som har blivit en ny startpunkten för internationella seglare.

 

Bland några av de mest spektakulära nya  byggnaderna i landet kan nämnas - Near East University Hospital som snabbt håller på att bli ledande inom hjärt- och cancerbehandling med patienter från många länder. Near East University är ett av norra Cyperns många välkända universitet som lockar till sig studenter från Europa, Afrika och Fjärran Östern. Statliga skolor är kostnadsfria och undervisningen sker på turkiska. Det finns också ett antal privata skolor där undervisningen sker på engelska, som exempelvis den välrenommerade - English School of Kyrenia.

 

Ingenting går dock upp mot att själv uppleva den värme och den njutning som livet på Norra Cypern erbjuder. Om du funderar på att köpa eller hyra en bostad eller letar efter investeringsmöjligheter på Cypern, då ordnar Landmark Estates en kostnadsfri visningsresa. Vem vet, det kan vara ditt första steg mot ett nytt liv i solen!